Έχω συγκεντρώσει μια λίστα με Μηχανές Αναζήτησης λόγω παλαιότερης έρευνας που έκανα σχετικά με αυτές.
Είναι περίπου 45, αλλά πλέον ορισμένες ενδέχεται να έχουν σταματήσει, άλλες να έχουν συγχωνευτεί και άλλες να έχουν αλλάξει τρόπο λειτουργίας (π.χ. να απαιτούν σύνδεση, να είναι επί πληρωμή κ.λπ.).

Υπάρχει και η λεγόμενη Google Encrypted (δείτε σχετικά) για όποιον θέλει να επιβεβαιώσει ότι είναι απλά η ίδια η Google.
Προφανώς δεν τις χρησιμοποιώ όλες, αν και συχνά δοκιμάζω κάποιες, αλλά μία από τις πιο αγαπημένες μου εναλλακτικές είναι η Apropos (ipduh):

Η λίστα με τις Μηχανές είναι η ακόλουθη (κλικ στο κουμπάκι για να εμφανιστούν):
Startpage
!Google no pins
Encrypted Google SafeSearch
DuckDuckGo (@duckduckgo, @ddg)
DuckDuckGo Lite
Brave
Qwant
Qwant Lite English
MetaGer (en)
Disroot SearX
Swisscows
Whoogle
searx.org
Przeszukaj sieć z ChatGPT
Disconnect
Lukol
Mojeek
searxng
GIBIRU
Apropos Search
Andi
Bing (@bing)
Okeano
Gigablast
You.com
Groot
SearchLock
Qdex
Presearch
Infotiger
Right Dao
Private sh
Oscobo
getimiskon's searx
Wiby
Google (@google)
You
alexandria
GoodGopher.com - The search engine for independent news and information
Gexsi
Neeva
TinEye
Βικιπαίδεια (el) (@βικιπαίδεια, @wikipedia)
Mullvad Leta
Perplexity (@perplexity
)
Παρακάτω δίνω τον τρόπο ώστε να μεταφέρετε αυτή τη λίστα στη δική σας εγκατάσταση του Firefox, προκειμένου να τις δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε. Σίγουρα κάποιες θα τις βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ως εναλλακτικές.
Γιατί δίνω μόνο για Firefox;
Γίνεται να μεταφερθούν και σε Chrome/Chromium και παράγωγους Chromium-based browsers, αλλά εκεί βρίσκονται σε ένα αρχείο με την ονομασία Web Data. Εκεί όμως δεν περιέχονται μόνο οι μηχανές αναζήτησης, αλλά και άλλα δεδομένα του προφίλ (όπως αποθηκευμένες διευθύνσεις και φόρμες), οπότε η ολική αντικατάστασή του μπορεί να διαγράψει προσωπικά δεδομένα. Άρα, δεν αναλαμβάνω την ευθύνη να δώσω οδηγίες για κάτι τέτοιο και εκτός αυτού, για να είμαι ειλικρινής, απεχθάνομαι αυτούς τους browsers οπότε δεν τους έχω σκαλίσει στα ενδότερα.
Η διαδικασία για Firefox
Στον Firefox οι Μηχανές Αναζήτησης βρίσκονται σε ένα αρχείο με την ονομασία: search.json.mozlz4
Η δε μεταφορά αυτού του αρχείου search.json.mozlz4 σε άλλο προφίλ Firefox λειτουργεί πλήρως, αλλά υπάρχουν δύο κρίσιμοι τεχνικοί κανόνες που πρέπει να τηρηθούν, αλλιώς η διαδικασία θα αποτύχει:
⚠️ Οι δύο κανόνες:
Ο Firefox πρέπει να είναι εντελώς κλειστός: Αν αντικατασταθεί το αρχείο ενώ ο browser τρέχει (ακόμα και στο παρασκήνιο), ο Firefox θα εγγράψει ξανά τα δικά του δεδομένα από τη μνήμη RAM κατά την έξοδο, ακυρώνοντας την αντικατάσταση.
Πρόκειται για αντικατάσταση (Overwrite) και όχι για συγχώνευση (Merge): Το δικό μου αρχείο θα σβήσει τις δικές σας προσαρμοσμένες μηχανές και θα τοποθετήσει τις δικές μου.
Άρα, κρατήστε ένα αντίγραφο του συγκεκριμένου δικού σας αρχείου.
Οδηγίες αντικατάστασης:
Βήμα 1: Κλείσιμο του Firefox εντελώς.
Βήμα 2: Σε μια τυπική εγκατάσταση Firefox στο Linux, το αρχείο βρίσκεται στον κρυφό φάκελο .mozilla στην αντίστοιχη διαδρομή:
~/.mozilla/firefox/xxxxxxxx.default-release/
(Σημείωση: Σε εγκαταστάσεις Flatpak ή Snap η διαδρομή βρίσκεται στο ~/.var/app/org.mozilla.firefox/.mozilla/firefox/ ή ~/snap/firefox/common/.mozilla/firefox/ αντίστοιχα).
Βήμα 3: Επικόλληση του αρχείου search.json.mozlz4 που κατεβάσατε στον φάκελο.
Βήμα 4: Εκκίνηση του Firefox.
Το αρχείο search.json.mozlz4 είναι αποκλειστικό φορμά του Firefox και είναι εντελώς ασύμβατο με τον Chrome, τον Chromium και όλους τους παράγωγους Chromium-based browsers (Brave, Vivaldi, Edge, Opera), άρα μην δοκιμάσετε καν σε αυτούς.
Ωστόσο, το αρχείο λειτουργεί αυτούσιο σε όλους τους παράγωγους Firefox-based browsers: LibreWolf, Floorp, Waterfox, Zen, Mullvad Browser, Tor Browser κ.λπ.
Η μόνη διαφοροποίηση που πρέπει να προσέξετε είναι η διαδρομή του προφίλ, καθώς ορισμένα forks χρησιμοποιούν τους δικούς τους φακέλους (π.χ. ~/.waterfox ή ~/.floorp) αντί για τον ~/.mozilla. Κατά τα άλλα, η διαδικασία αντικατάστασης με κλειστό τον browser παραμένει ακριβώς η ίδια.
Πολύ σύντομα θα επανέλθω με νέα δημοσίευση για τις Μηχανές Αναζήτησης, καθώς υπάρχουν αρκετά να ειπωθούν σχετικά με δαύτες.
DOWNLOAD -via catbox