Lefteris Πολύ σωστά το θέτεις. Κι εγώ έχω μπει σ' αυτήν τη σκέψη τελευταία, δεν είναι απλά τεχνική προτίμηση, είναι πραγματικά θέμα ελέγχου τού πώς σκεφτόμαστε.
Το DuckDuckGo το χρησιμοποιώ κι εγώ εδώ και πολλά χρόνια και συμφωνώ ό,τι και στα Ελληνικά τα πάει αρκετά καλά.(Αν και το osarena.org το έχει θαμμένο).
Μια πρόταση αν δεν την έχεις δοκιμάσει: το Startpage. Ουσιαστικά παίρνει τα ίδια αποτελέσματα με την Google (χωρίς όμως να σε παρακολουθεί), οπότε αν σου λείπει η ακρίβεια της Google αλλά όχι το tracking, αξίζει να το δεις.
Για βίντεο, το invidious instance που λες το είχα δοκίμασα κι εγώ κάποια στιγμή — ίδια αίσθηση, ούτε εμένα με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω βρήκα ότι μέχρι πρόσφατα το πιο αξιόπιστο instance φαίνεται να είναι το inv.nadeko.net (το yewtu.be, που ήταν το πιο γνωστό, έχει γίνει πια ασταθές). Αν θες κάτι πιο σταθερό γενικά, βλέπω ότι αρκετοί προτείνουν πλέον το Piped αντί για Invidious, μια που φαίνεται να αντέχει καλύτερα όταν η Google μπλοκάρει — χάνεις όμως συνήθως τα σχόλια. Δεν υπάρχει τέλεια λύση δυστυχώς, είναι συνεχής κόντρα ανάμεσα σ' αυτούς και την Google.
Την Google σαν μηχανή αναζήτησης, να πω την αλήθεια, την έχω παρατήσει σχεδόν τελείως πια. Το Youtube είναι πιο δύσκολο να το αποφύγεις εντελώς, μια πού πολύ περιεχόμενο, υπάρχει μόνο εκεί - αλλά προσπαθώ να το χρησιμοποιώ πιο στοχευμένα, όχι να χάνομαι μέσα στις προτάσεις του.
Το σημαντικό είναι, νομίζω, να το βλέπουμε σαν απόδειξη ότι υπάρχει ζωή και χωρίς τη Big Tech - απλά χρειάζεται λίγη παραπάνω προσπάθεια και προσαρμογή.