Καλημέρα σε όλες και όλους.
Βασίλης εδώ. Πρώτη μου πραγματική επαφή με το osarena τώρα, μιας και την ύπαρξη του v1 την πληροφορήθηκα στα κλεισίματά του δυστυχώς.
Είμαι με έναν υπολογιστή στο χέρι από το 1980. Πέρα από τη χρηστική και ψυχαγωγική διάσταση της πληροφορικής, απεξαπανέκαθεν είχα την έξη να αναζητώ και να απολαμβάνω την "εξεζητημένη" πτυχή της (fido technology networks, μητροπολιτικά ασύρματα δίκτυα κτλ).
Από μικρός ανέπτυξα ανίατη αλλεργία έναντι της MS, της δυσλειτουργικότητας των προϊόντων της και της αδηφάγας, εκβιαστικής τακτικής της. Έκανα ένα απολαυστικό πέρασμα στο, δυστυχώς θνησιγενές, os2 (από την έκδοση 2.1 αν δεν με απατά η αλανιάρα μνήμη μου) - θυμάμαι έτρεχα, με πραγματικό multitasking, mailer, tosser / scanner, bbs κτλ και ό,τι άλλο τραβούσε η άπληστη ψυχούλα μου, όταν ο "νορμάλ" κόσμος παιδευόταν με το desqview και το task switching των windows.
Εξ ίσου γρήγορα συνειδητοποίησα τον και ενέδωσα στον, ερωτισμό του ελεύθερου λογισμικού. To μεγαλύτερο κομμάτι του fidonetικού μου βίου το πέρασα με binkeyterm, squish και maximus, σε dos/desqview αρχικά και κατόπιν σε os2.
Ήταν θέμα χρόνου να υποκύψω στο λάιναξ. Το 2004 δεν το ενθυμούμαι διά τους ολυμπιακούς αγώνας, αλλά για μία εξάμηνη εργασιακή παύση, η οποία αξιοποιήθηκε στο έπακρο (με φραπέ, τσιγάρο και νερό) στην αυτοδιδαχή του λίνουξ. Εποχή debian woody (νομίζω) και kernel 2.4.
Anyway, κάπως έτσι έστησα τον πρώτο μου σέρβερα στο σπίτι, και μετά στράφηκα εναντίον των desktop distros. Αρχικά debian και τα συναφή (θυμάμαι κάτι γερμανούχτεν distros που πατούσαν σε debian sid), κατόπιν και επί μακρόν σε linux mint (debian edition - η αρχική, βραχύχρονή μου επαφή με το ubuntu με κατέστησε βαριά αλλεργικό σε αυτό) και εν τέλει στο arch και σε παράγωγά του. Κάπως έτσι σήμερα έχω διασπαρμένους διάφορους debian ρουτεροσέρβερς από δω κι από κει (σπίτι, ταράτσα, δουλειά, ίντερνετ κτλ κτλ) και arch, cachyos και manjaro στα πισιά.
Εδώ και κάποια χρόνια ερασιτεχνικά ασχολούμαι και με το ας πούμε homelabbing, πλήρως και παντελώς απεξαρτημένος (έστω και τύποις) από τις big tech.
Στο osarena με "τράβηκε" η πολιτική του οπτική και ερμηνεία των πληροφορικών πραγμάτων, η οποία συνάδει με την προσωπική μου πολιτική προσέγγιση και ταυτότητα, και ο πλούτος του υλικού που μόλις και πρόλαβα να ψιλοδώ στη v1.
Αβντά τα πολλά από μένα. Χαίρομαι πολύ για την ύπαρξη της κοινότητας αυτής. Θα τα λέμε.